Thursday, September 10

Janganlah Begitu...

Ya, susu ibu makanan terbaik untuk bayi. Saya tahu itu.


Saya juga pernah mengalami rasa 'bangga' apabila dapat menyusukan anak kedua saya dengan susu saya sendiri.


Tapi saya juga pernah mengalami zaman-zaman gelap ketika berikan FM kepada anak sulung saya.


Jadi, bolehlah dikatakan saya pernah berada di kedua-dua situasi, BF dan FM.


Dan pada pendapat saya, tak perlulah sesetengah orang memandang rendah kepada mereka yang beri FM kepada anak mereka. Bukan semua orang berpeluang BF anak diorang disebabkan bermacam faktor.


Antaranya kekurangan ilmu, info, support, pendedahan dan sebagainya.


Kita tak tahu apa sebenarnya sejarah/background/kisah di sebalik pemberian FM kepada anak dia. Kita tak berada dalam situasi dia. So tak perlulah pandang rendah, atau nak jadikan baby FM tu 'anak lembu'.


Lebih-lebih lagi dalam forum itu.


Mungkin kelakar/lucu bagi mereka yang BF anak sepenuhnya, tapi bukan kepada ibu yang beri anak diorang FM dan datang ke forum itu untuk mencari ilmu.


Semasa saya belum berpeluang BF anak saya, kadang-kadang saya sungguh terasa bila baca sesetengah post di forum itu. Masa tu saya rasa saya ni sangat bodoh lagi hina sebab bagi anak FM. Saya rasa saya takde tempat kat forum tu. Rasa macam taknak jenguk dah forum tu.


Tapi saya gagahkan jugak sebab nak kumpul ilmu.


Manusia-manusia yang suka merendahkan ibu yang beri FM pada anak, saya ignorekan aje kata-kata diorang. Padahal kalau ikutkan kata hati, mau bergaduh gamaknya dalam forum itu. Ngehngehngeh.


Kepada mereka-mereka (ada ke kata ganda untuk 'mereka'?) yang suka mempersendakan ibu-ibu yang beri FM kepada anak diorang, saya amat berharaplah diorang tak buat gitu lagi.


Berilah peluang, panduan, tips, tunjuk ajar and whatever yang positif kepada ibu-ibu ni. Bukannya dengan mempersenda, memperlekeh atau pandang rendah kat diorang.


Bersyukurlah kita berjaya BF kan anak kita. Sekarang tugas kita ialah menyebarkan dan berkongsi ilmu dengan yang lain, bukannya memperlekehkan. Kalau tak, rasanya tak ke mana gamaknya kempen penyusuan susu ibu ni kekdahnya. Setuju? No?


Nota: Ini hanya pendapat dan sesi meluah rasa saya. Bukan nak cari gaduh tau.

Nota 2: Rasa sungguh skema entri saya kali ni :P


Yang tak suka gaduh,
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!