Thursday, November 27

Makan-makan@Rumah

Semalam Mak Ngah dan anak-anaknya, Ayong dan Ucu datang rumah. Abah bagitau last minute. Haiyo! Kelam kabut mama dok pikir apa nak masak. FYI, mama dah seminggu lebih tak memasak since gas habis. Hahaha. Kes malas nak pi kedai tukar gas. So nak memasak tangan sudah keras. Apa lagi, mama cepat2 la masuk website Kak Liza untuk browse apa2 resepi yang mudah dan cepat.

Sudahnya, mama decide buat asam pedas ikan pari, as usual; bayam tumis air; ayam kacang pis; dan telur dadar.

Abah pulak kata dia nak masakkan asam pedas. Kononnya nak ikut taste dia lah. Ok. Lagi bagus. Kurang satu kerja mama. Hahaha.

Ayam kacang pis ni pulak, ala-ala macam ayam masak merah cuma tak pedas langsung. Manis. Sesuai la untuk budak-budak.

So mari mama coretkan resepi asam pedas ikan pari ala mama dan ayam kacang pis Kak Liza yang mama dah godek2 sendiri. Tapi berapa amaun nya, mama ikut petua orang tua-tua je - agak-agak. Hoho. Kawan-kawan pun agak2 sendiri lah ek.


Asam Pedas Ikan Pari Ala Zety
Bahan:
Ikan pari dipotong sederhana
Cili kering - blend
Air asam jawa
Bawang putih - tumbuk
Bawang merah - tumbuk
Halia - tumbuk
Daun kari
Bunga kantan
Daun kesum
Minyak masak
Air

Cara-cara:
Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk bersama daun kari dan garam sampai naik bau. Masukkan cili blend. Masak hingga agak naik minyak/garing. Masukkan ikan pari. Biar ikan sebati dengan cili. Kemudian masukkan bunga kantan dan daun kesum. Masukkan pula air asam jawa sedikit demi sedikit ikut kesesuaian dan selera. tambah air jika perlu. Tunggu mendidih. Kemudian kecilkan api. Dalam 5-10 minit bolehlah tutup api.


Ayam Kacang Pis Suka Hati Mama - minta maaf Kak Liza sebab dah godek resepi ni.
Bahan:
Ayam dipotong kecil
Kacang peas dalam tin
Bawang putih - cincang
Halia - cincang
Sos cili dan tomato
Bawang besar - potong bulat
Cili merah - hiris

Cara:
Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan ayam. Goreng hingga masak. Masukkan sos cili dan tomato. Sebatikan. Masukkan kacang peas, bawang besar dan cili merah. Gaulkan rata. Siap.

Sempoi aje kan?

Alkisahnya, masa mama tengah tumis bawang putih dan halia untuk lauk ayam tu, atuk telefon dari Mekah. Hayoyo. Lama pulak tu atuk cakap. Sudahnya, bawangku hangus! Tapi mama belasahkan ajelahhhh....

Keputusan:
Anak-anak MakNgah makan dengan berselera sekali lauk ayam mama tu. Asam pedas abah? Tak laku. Abah sorang je yang makan. Hihi. Kata abah, tawar. Tapi takde siapa pun tau abah yang masak asam pedas tu. Sah-sah mama lah yang 'dapat nama ' nanti. Huhu. Tak kisahlah abah kan. Asalkan diorang kenyang oklah tu.

To Kak Liza, thanks for the wonderful resepi. Sangat sesuai untuk budak-budak.

Nota: FP Kak Liza ni memang jadi rujukan utama mama kalau dah blur tak tau nak masak apa. Sebabnya, resepi dia takde yang tak menjadi. Semuanya sedap! Al maklum, Kak Liza ni memang 'otai' memasak!
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!