Friday, February 6

Resepi Lagi: Asam Pedas My MIL Style

Asam pedas ialah antara lauk favourite abah. Mama belajar masak asam pedas ni dari Mak Wan.

Bahan-Bahan
Ikan
Air asam jawa - setengah cawan (pekat)
Daun kari
Bawang putih 2 ulas - tumbuk
Bawang merah 3 ulas - tumbuk
Halia 1 inci - tumbuk
Minyak masak
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Bunga kantan 1 kuntum
Bendi 4-6 batang (boleh tambah ikut suka)
Bawang putih 1 ulas - hiris nipis-nipis

Bahan Kisar
Bawang merah 3-4 ulas
Cili kering segenggam

Cara-Cara
Panaskan periuk dan minyak.
Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang ditumbuk bersama-sama dengan daun kari hingga wangi. Masukkan garam.
Kemudian masukkan bahan kisar. Tunggu hingga separuh masak, masukkan ikan, bunga kantan dan bendi.
Agak-agak ikan dah mesra sikit, masukkan air asam jawa sikit-sikit.
Tambahkan air.
Tunggu mendidih. Perasakan garam dan air asam. Jika cukup dan sesuai dengan selera, tabur bawang putih yang dihiris nipis. Biar seketika.
Tutup api. Sedia untuk dihidang.

Sempoi je cara Mak Wan kan? Kawan-kawan yang lain mungkin guna style yang berbeza. Care to share?
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!