Thursday, November 11

Ke Muar

Selepas saja saya post entri semalam, terus apply keluar pejabat, rushing balik Cheras dan terus ke Muar. Oh sebelum tu singgah Seremban untuk pick-up En Abah.


Kami diberitahu jenazah akan dikebumikan pukul 6. Bertolak dari Cheras pun dah pukul 3 lebih gitu. Dengan skill yang ada pada driver aka adik saya, sempatlah kami sampai dalam pukul 5.45 gitu. Sampai-sampai orang tengah sembahyang jenazah.


Sempat juga lihat muka allahyarham sebelum dibawa ke kubur. Saya tak ikut ke kubur sebab belum solat lagi masa tu. Heee.


Masa orang lelaki ke kubur, orang perempuan kat rumah sibuk memasak untuk kenduri tahlil lepas Isyak nanti. Takde masak apa pun. Cuma sup ayam dihidang dengan roti. Orang belah-belah sana suka sup-sup ni kan? Teringat masa duduk hostel kat Melaka, breakfast roti cicah sup daging. Jakun sekejap masa mula-mula dihidang dengan menu tu. Eheh. Mana lah pernah ai makan gitu. Ai makan nasi lemak ke, mee goreng ke, bihun goreng ke kan. Tengok body lah :P


Kembali ke cerita asal.


Bila tengokkan muka mak sedara saya, nampak tenang aje. Anak perempuannya pun sama. Diorang dah berikan yang terbaik semasa bapa saudara saya tu sakit. 


Last time ziarah bapa saudara saya ni minggu lepas. Masa Deepavali. Masa tu dekat-dekat leher dia tu baru lepas kena tebuk untuk masukkan tiub. Tiub apa jangan tanya saya. Tapi memang berdarah la area tu. Kesian sangat. Nampak macam sakit sangat. Huhu.


Lepas Isyak, orang masjid dan jiran-jiran sekampung pun datang bertahlil. Boleh tahan ramai juga. 


Dalam nak dekat-dekat pukul 10 tu, kami satu family pun terpaksa undurkan diri. Ikutkan hati nak aje tidur sana semalaman, temankan mak cik dan sepupu saya tu. Tapi apakan daya. Kami masing-masing ada komitmen kerja. Nak tak nak kena juga balik.


On the way balik, singgah makan kat gerai mana entah. Hehe. Kalau dah perut saiz XL, mana cukup makan roti je kan. Hahaha. Tak senonoh sungguh.


Singgah sebentar ke Seremban untuk hantar En Abah. En Abah parking kat Giant. Masa tu dah pukul 12.45 malam. Gate Giant pun dah tutup. So En Abah tak dapat lah ambil kereta. Huhu. So direct hantar En Abah ke rumah MIL.


Sampai ke Cheras pukul 2 lebih. Punyalah penat badan duduk berjam-jam dalam kereta. Bila pikirkan esok nak pi kerja, aiyak... wa lase sangat malas. Tapi kena jugak pergi kerja sebab annual leave tinggal seciput


Maka pagi ini mata adalah sembab lagi mengantuk.


Nota ZZ: Semoga allahyarham tenang di sana. Amin.


Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!