Friday, November 28

Rahsia Tarikh Lahir

Entri ini di-copy paste dari blog cik yan.

Posting ini adalah copy paste pasal Tip Mengenal Diri Sendiri Melalui Tarikh Lahir Dari Dr. Fadzilah Kamsah
First, kita tengok yg ni dulu.
1. Pemimpin
2. Lembut
3. Kemas (Cerewet)
4. Rajin
5. Boleh berbincang
6. Angin
7. Patuh
8. Bisnes
9. Glamour

Birthday mama ialah pada 15/10/1981
(1) kita kira jumlah hari..
1+5=6

(2) then, kita kira pulak jumlah keseluruhan tarikh lahir..
1+5+1+0+1+9+8+1 = 26 = 2+6 = 8

akhir sekali, amik jumlah (1) dicampur dengan (2)
6 + 8 = 14 = 1+4 = 5

Makanya mama adalah seorang yg
6 Angin
8 Bisnes
5 Boleh berbincang


Hohoho this is soooo true.

Angin - memang rasanya mama kurang tetap pendirian kot. Dan indecisive. Susah nak buat keputusan. jangan kata keputusan besar. Keputusan nak makan apa malam ni pun daku mengambil masa lama sekali. Huhu.

Bisnes... hmm... no wonder mama amik prinsip akaun masa SPM dulu. Drop subjek Bio, amik akaun. Kihkih. Well, teringat masa kecik-kecik mama bisnes name card kat sekolah. Ingat tak masa zaman sekolah ada name card yang cantik2 tu? Yang kita boleh tempah ikut design yang kita suka? Mama bisnes tu lah. Mama sungguh berjaya sampaikan mama dapat banyak free gifts dari pihak pembekal. Tapi takat tu ajelah bisnes mama. Hopefully kalau betullah rahsia tarikh lahir ni, mama akan jadi WAHM yang sangat berjaya bisnesnya. Amin...

Boleh berbincang. Well, mama rasa mama memang jenis yang boleh dibawa berbincang kot. Tapi kalau nak jadi negotiator tu, mama tak tahulah sesuai ke tak. Hohoho. Pehal la mama asyik gelak cam santa claus je nih. Hadoyai.

Definisi ringkas.
No 1 = Pemimpin
Layak menjadi seorg pemimpin, namun jika visinya pemimpin tanpa disokong no 5 (boleh berunding) akan berasa sedikit gila kuasa.

No 2 = Lembut
Kita boleh lihat no 2 pd sikapnya yang lembut, namun jika no 2 pd sifat dlmn, dia mudah mengaku kalah dan terlalu lembut tanpa org lain sedar. Oleh itu, org yg memiliki no 2 pada sifat lembut harus berusaha menjadi lebih kuat dan pendirian tetap.

No 3 = Kemas/Cerewet
Cara pengurusannya amat teliti namun ada sesetengah org yg terlalu cerewet. Visinya yg kemas tanpa disokong no 4 (rajin) akan menjadi seperti biasa shj.

No 4 = Rajin
Sikap rajinnya amat terserlah, Visinya yang rajin mampu membuat sebarang kerja atau apa bidang sekalipun dan mampu mengeluarkan idea2 bernas lain drpd org lain.

No 5 = Boleh Berunding
Sikapnya boleh berunding dan senang berurusan dgnnya, namun dia juga dipengaruhi no-no lain pd visi dan sifat dlmn. Mampu berkomunikasi dgn org lain secara diplomasi.

No 6 = Angin
Sikapnya seperti angin, jika kita tiup angin, dia akan pergi, jika kita sedut angin, dia akan dtg. Maksudnya di sini, dia tidak begitu tetap pendirian. Sesiapa yg mempunya no 6 pd visi, dinasihatkan duduklah di sebelah org yg positif kerana anda mampu menjdi seorg yg hebat drpd org yg menyokong anda dan jika duduk sebelah org negatif, hancurlah anda.

No 7 = Patuh
Seorg yg sgt patuh pd sikap, kalau visinya patuh, kira bguslah boleh mendengar kata nasihat2 org dan harus dipraktikkan, namun jika sifat dlmnnya patuh, jgnlah terlalu menunduk dan menyerah kalah.

No 8 = Berniaga
Org yg mempunyai no ini mmg suka berniaga, suka tgk duit dan mampu mengembangkan harta, dll. Hati2 jika no 8 jatuh pd sikap kerana semua bisnes dia mahu ceburi tanpa focus dan menjayakan sesuatu. Visi 8 mampu bekerja keras dlm berniaga dan itulah kerjaya sebenar. Yg paling bgusnya jika sifat dlmnnya no 8 (jrg org ketahui) bhw dia mempunyai bakat dlm perniagaan.

No 9 = Glamour
Glamour di sini bermaksud berani menonjol diri, pandai berkomunikasi, pandai bergaya. Visi glamour mampu dan berani menceburi bdg2 spt penyiaran, penyanyi, peguam, dsb. Jika sifat dlmnnnya 9, jgn la terlalu branded style jika tidak disokong sikap dan visi yg tertentu.
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!