Tuesday, February 17

Mama EL....

... sebab Imran dan abah jatuh sakit.

Imran start muntah-muntah petang Jumaat. Mama yang bijak pandai telah beriImran makan coklat. Lepas aje dia makan coklat, dia terus muntah-muntah. Kesian anak mama. Masa tu mama tak habis-habis salahkan diri sendiri. FYI, ada kacang dalam coklat tu. Mama tak perasan. Bila Imran muntah, mama dah start takut dah. Takut Imran alergic dengan kacang. Imran ni kan sensitif, macam-macam alergic dia ada.

Dari petang Jumaat sampai la hari Ahad, Imran muntah 4 kali. Kesian sangat tengok dia. Muntah sampai keluar kat hidung! Bawak pi klinik, doktor bagi ubat tahan muntah. Doktor kata, kalau dia dah start cirit-birit, bawak ke klinik lagi sekali.

Ahad, Imran start cirit-birit. 3 kali. Ahad klinik tutup, so mama terpaksa ambil cuti hari Isnin untuk bawak Imran ke klinik. Semalam jumpa doktor. Doktor check, tekak Imran dah merah-merah so terpaksa start antibiotik.

Doktor kata ada infection. Mama tanya, alergic ke? Doktor kata bukan. Lega sikit mama. Tapi Imran still belum betul-betul sihat. Mata merah, hidung pun berair je. Muka pun merah-merah gitu. Badan dah start panas. Now mama dalam dilema, nak biar dia stay dengan nenek ke atau nak bawak dia pi taska macam biasa? Huhu. Kesian dengan dia tapi... kalau stay Cheras nampaknya mama kena la berulang Cheras-Shah Alam, which is sangat la memenatkan sebab jem sokmo. Menci tau. Kalau pi tasak, takut tak terjaga sangat. Ye lah, takleh la nak expect pihak taska nak jaga anak kita 24 jam kan? Lagi-lagi budak kurang sihat ni banyak benor ragamnya. Huhuhu.

Ok cerita pasal abah pulak. Hari Ahad abah dah start rasa tak sedap badan tapi dia buat tak layan je. Hari Isnin abah dah start tumbang. Badan panas, sakit-sakit badan, cirit-birit, muntah-muntah. Kesian abah. Makan pun tak lalu. Kata abah, macam simptom masa nak kena denggi hari tu. Mama dah risau dah. Tapi kali ni abah lawan jugak. Minum 100 plus bebanyak. Mama tak sampai hati nak biarkan abah sengsorang kat Cheras so mama pun ambik la EL lagi sekali hari ni.

Alhamdulillah hari ni abah dah kebah sikit. Tapi abah kata dia still kena minum 100 plus banyak2. Kalau kurang je air dia rasa macam tak balance je badan dia. Huhu.

Nampaknya mama kena la berulang dari Cheras minggu ni. Takpelah asalkan abah dan Imran sihat.
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!