Monday, March 30

Irma & Susu

Pukul 11 pagi tadi, bawa Irma dan Imran ke klinik. Irma dah 3 hari demam, plus selsema berpanjangan. Imran pulak selsema dan batuk dah 2 minggu lebih.

Doktor check, Imran kena bronkitis (ejaan?). Ouh. Sian anak mama. Doktor tanya bagi ubat selsema apa? Mama pulak ingat-ingat lupa. Tridine kot kalo tak silap. Kata doktor, ubat tu hanya boleh dimakan dalam tempoh seminggu aje. Kalau tak, selsema akan datang balik. Patutlah.

Sebenarnya ubat selsema tu dapat masa pi klinik last time. Huhu.

Jadi,doktor bagilah ubat lain. As for Irma, dapat ubat yang sama plus ubat demam dan antibiotik.

Kesian anak-anak mama kena makan ubat je.

Timbang Imran tadi, beratnya dah cecah 12kg. Wah. Anak jantan mama ni memang kuat makan. Teacher kat taska pun ada bagitau.

Irma pulak, susut beratnya. 5.8kg aje! 5.8kg @ 10 months ok! Aiseh.

Terkedu jap mama.

Doktor kata, Irma underweight. Doktor tanya, bagi susu apa. Mama kata lah susu badan. Doktor tanya, jaga makan tak? Tehehehe... Mama sengih ajo.

Jagan makan tu, macamana ek? Memang mama avoid kafein, makan seimbang etc. Nak jaga makan tang mana lagi ek? Uih sungguh la cetek ilmu di dadaku.

Doktor suruh mama makan oat. Saya makan, doktor.

Doktor suruh mama minum susu. Irma macam Imran, doktor. Kalau saya minum susu terlebih sikit, mesti naik ruam-ruam kat badan dia. *Ekzema la*

Solid food? Makan, doktor. Tapi tak berapa sangat. Dia tak berapa suka nak makan.

At last, doktor kata, mungkin kena bagi dia susu lain *formula la tu*? Doktor suggest bagi Iso.mil. Mama angguk-angguk geleng-geleng kan aje walau dalam hati Allah je yang tahu.

Oh ye, sila ke blog mama yang lagi satu untuk dapatkan info terkini berkenaan dengan baby & solid food. Sila beri komen anda ye.

BTW, doktor tu bukanlah anti-bf. Tapi bukanlah seorang pro-bf juga.

Ah, Irma oh Irma. Insyaallah semuanya akan ok, kan?

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!