Wednesday, August 5

Imran@27 Months

Hari ini genap Imran berumur 27 bulan.


Dia makin cheeky sekarang ni. Juga dah pandai memilih dengan siapa dia nak tidur, siapa yang kena mandikan atau basuh bon-bon dia, siapa yang kena bancuhkan susu dia.


Masih belum lancar bercakap, tapi dia bercakap non-stop. Penat mak mendengarnya.


Ada sekali tu MIL tumpang naik kereta kami masa nak ke Putrajaya. Dari Seremban sampai ke Putrajaya Imran tak berhenti bercakap! Adeh. Sampaikan Mak Wan nya letih melayan.


Apa yang Imran selalu sebut:

Mama - mama

Abah - bapak (nampaknya macam melekat je panggilan bapak tu. hehe)

Irma - Ama

Cicak, lipas, semut dan yang sewaktu dengannya - mut

Transformers - alap (ashraf - sepupu Imran yang suka sangat transformers)

Petronas - nas

Tol - tol

Duit - wet tol (duit tol) - tak kisah la duit untuk bayar apa pun, mesti dia sebut wet tol

Tabung - abom

Terbang - abam

Hilang - ilam (sila perhatikan -ng digantikan dengan -m hehe)

Kaki - Titi

Diri - Lili

Makan - am

Minum - num

Berak - yak

Busuk - tuk, pers (pampers - pampers dia kan busuk bila dia poo poo. so segala yang busuk dia sebut pers. kehkehkeh.)

Sampah - pah

Proton - bapak (sebab abahnya pakai kereta proton)

Honda - atuk (belah seremban. atas sebab yang sama di atas)

Toyota - atuk (belah cheras. atas sebab yang sama jugak)

Mak wan - awan

Besar - btar! (mesti ada tanda seru sebab bila sebut perkataan btar suara haruslah dikuatkan)

Kecik - cikkk (sebut dengan intonasi yang benda tu dalah tersangat kecik "kecikkkkk aje")

Baring - leng leng (harus sebut dua kali so orang paham yang dia nak baring)

Turun - lon

Rambut - lut

Perut - lut (sama je rambut dgn perut sampai selalu terkompius apa yang dia sebut)

Doraemon - mon

Ultraman - atemen (ini je lah satu2nya perkataan 3 suku kata yang dia nak sebut. cet)


dan


Vitagen - vai te jhen (oh ini pun 3 suku kata. lupa lak)


dan banyak lagi tapi haku tak koser nak tulis satu-satu


Kesimpulannya, vocabnya dah makin banyak cuma pelat je tak hilang2. Tapi pelat itu cute. Setuju?


Oh ye, last but not least,


Bototos - sila sebut dengan mulut penuh. Ini ialah translation kepada...



I am Optimus Prime



Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!