Thursday, November 5

Imran: 2 Tahun 6 Bulan

Hari ni genap umur Imran 2 tahun 6 bulan.




Masih allergy pada protein susu lembu, walaupun dah bolehlah makan/minum dairy product sikit-sikit.


Ayam pun takleh makan banyak-banyak. Takleh makan hari-hari. At least selang sehari. Kalau tak, habis naik merah-merah dan gatal-gatal, especially kat peha dan pangkal peha dan leher.


Teringat masa pi KK hari tu. Hotel kami berdekatan dengan KFC. Si Imran pulak bila nampak KFC je, kompem mintak singgah. Being the eldest grandchildren, atuk, nenek dan aunties nya ikutkan saja kehendaknya. Kalau saya, harus saya buat dekk je dengan permintaan anak. *Pengsan la kalau makan KFC hari-hari!* Dah saya tegah family saya supaya jangan ikutkan sangat, tapi....


Sudahnya, 3 hari 2 malam di sana, Imran asyik makan ayam. Tak banyak, sikit mesti ada masuk perut dia. Ubat allergy dia pulak habis semasa hari kedua di sana.


Balik ke Cheras, satu badan Imran merah-merah. Kesian anak terunaku. Huhu.


2 tahun 6 bulan... apa perkembangan terbarunya?


Suka bertanya! Walaupun pelatnya masih 'pekat', Imran suka sangat bertanya. Benda yang dia dah kenal pun, dia tanya.


Contohnya semalam semasa ke klinik. Adik saya cerita, sepanjang perjalanan dia asyik tanya,

"Ti, ni apa?" -->gt; Aunty, ni apa?

"Pokok"


Selang dua tiga saat, tanya lagi,

"Ni apa?"

"Pokok"


Dan ulang-ulang-ulang lagi. Macam iklan raya burung murai tu pulak. Hihi. Pening kepala aunty nya nak melayan.


Bangun pagi-pagi pun masih rajin bertanya.

"Mama, ni apa ni?"

"Beg"

"Beg atok lat mosk" --> Beg atuk, solat, mosque - Kononnya beg tu atuk nya bawak pi solat kat mosque. Padahal sling bag yang bawak pi haji tu. :D


Kalau kita jawab lain dengan jawapan dia, contohnya,

"Bukan. Beg tu atuk simpan barang."


Haruslah dia marah. Jawapan mesti ikut skema jawapan dia okeh.


"Kann...! Kann...! Beg atuk lat mosk!!" --> Bukan! Bukan! Beg atuk solat mosque!!


Haih. Ye lah Imran oii... Sudahnya saya iyakan aje. Hehehe.



Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!