Tuesday, September 8

Persiapan Raya 2009

Kisah Selingan

Ahad lepas gigih juga pulang ke Seremban untuk berbuka puasa sebab En Abah homesick.


Selepas berbuka, anak-anak sedara sibuk bermain bunga api. Bawak Imran tengok bebudak tu main. Si anak sedara yang paling besar, Wawan, ajak Imran main sekali.


Dengan muka penuh berlagak cuak terus Imran jawab, "Nanak! Nanak api!" sambil gerak-gerakkan tangan tanda tak mahu.


Hoho anak jantan mama takut nak main bunga api rupanya. Seriously dia sangat takut sampai mengigau malam tu.


Tajuk Utama

Macamana dengan persiapan raya kengkawan? Memandangkan tahun ni beraya tanpa rumah di rumah mak sendiri macam orang bujang so persiapan tahun ni hanya fokus kepada baju dan duit raya sajelah gamaknya.


Saya masih menantikan baju raya saya dan Irma. Aiseh bilalah agaknya makcik ni nak siapkan baju. Nanti takut tak sempat pulak nak cari tudung yang match.


Baju Melayu Imran dan En Abah belum cari lagi. En Abah sibuk benar sekarang ni. Entah bila agaknya nak shopping raya.


Kuih raya adalah jugak beli barang sebalang dua dari ofismet. Tolong kawan-kawan. Tapi mungkin koleksi kuih akan bertambah kot nanti selari dengan gaji bulan Sept Khamis ni.


Baju jalan-jalan anak-anak? Hmm... biasalah.... nenek dan atuknya lagi excited. Dah berapa pasang dah nenek dan atuk diorang belikan. Jimat sikit duit mak Yang belum beli ialah kasut jalan diorang, especially si anak dara tu. Susah bebeno nak cari saiz dia.


Saiz yang sesuai dengan Irma ialah kasut yang tapaknya lembut tu. Tak sesuai untuk budak yang dah berjalan.


Duit raya? Hm duit raya adalah limited tahun ni memandangkan orang gomen takde bonus. So hanya adik-adik saya dan anak-anak buah En Abah ajelah yang dapat duit raya yang banyak sikit. Yang lain-lain tu, dapat duit raya standard la kekdahnya.


Biasanya saya pi tukar duit kat makcik saya aje. Pas aje duit kat dia, bagitau nak note itu ini sekian sekian, nanti dia tukarkanlah. Saya pun tak pasti kenapa pas kat dia. Memang dari saya kecik macam tu. Agaknya sebab ofis dia dekat dengan bank kot? Hehehe.


Oh sampul duit raya belum ada lagi laa... Ye lah, aktiviti berbelanja kan sangat kurang bulan ni. Maka sampul free pun tak ada.


Kengkawan punya persiapan macamana? Dah settle dah semuanya? :)




Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!