Wednesday, September 1

Persiapan Raya

Salam 1Malaysia semua...


Ececeh. Tetiba jadi patriotik pulak. Maklumlah sempena genap 53 tahun Malaysia merdeka kan. Hehehe.


Macamana cuti merdeka korang? Saya duduk-duduk lepak kat rumah aje. Nak shopping raya, En Abah takde kat rumah pulak. Tak best lah kalau dia takde.


Apa menu berbuka semalam? Kitorang punya menu sempoi je. Mihun goreng basah dan jugak bubur nasi, request dari ayah saya. Lepas tu adik saya siap beli pizza frozen. Rumah takde oven, maka panaskan guna microwave. Hasil daripada 'selalu sangat' guna microwave tu, pizza pun menjadi keras-berdengkang-balik-kat-anjing-pun-boleh-mati. Haih. Nasib la weh. Nasib baik takde yang patah gigi masa mengunyah pizza tu. Haha.


Pagi tadi sahur dengan menu yang sama. Masalahnya gas pulak tetiba habis. Nak panaskan mihun, terpaksa la gunakan dapur gas yang portable tu. Tapi lamanyaaaa mak aiii nak panaskan mihun. Last-last makan dalam keadaan sedikit kelam-kabut sebab dah nak imsak. Tercekik mak. 


Oh ye, tahun ni kuih raya berapa jenis? Saya pun tak sure la berapa jenis yang ada tahun ni. Tapi yang pastinya, semua kuih tunjuk je. Ekekeke. Saya sendiri order sejenis je dari opismet ni. Jadilah kan. 


Sambutan raya tahun ni rasa sangat sederhana. Puasa pun tak terasa sangat penatnya berbanding tahun-tahun lepas. Mungkin sebab kali ni saya keluar kerja awal. Jalan pun tak berapa jem. Kalau tahun-tahun lepas tu, kalau tak spend masa lebih 2 jam dalam kereta, tak sah! 


Mungkin juga sebab tahun ni banyak kali hujan waktu siang. Rasa panas tu kuranglah sikit kan.


Or mungkin juga sebab tahun ni En Abah berniaga di bazar Ramadhan instead of bazar Aidilfitri. Kalau kat bazar Aidilfitri tu, rasa macam tak sabar-sabar nak raya. Sebab tengok orang datang beli-belah untuk raya kan. Kalau kat bazar Ramadhan ni pulak, rasa macam... biarlah lambat lagi raya. Makin dekat nak raya, makin pendek jugak la masa yang ada untuk berniaga kan. Ekekeke.


Papehal pun tak kisah la sambutan raya tu macamana. Ikut poket masing-masing. Yang penting, jangan membazir dan berbelanja mengikut nafsu.


Renung-renungkan, dan selamat beramal! :P


Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!