Friday, September 9

Rendang Sedap Tapi....

Assalamualaikum and hello!


Macamana sambutan raya kawan-kawan? Tahun ni aku takde pun bergambar satu family. Huhu. Plan nak repair kamera kami tak kesampaian dek kesibukan berpindah dan siapkan rumah.


Alhamdulillah akhitnya dah pindah semula ke Shah Alam walau kelengkapan rumah tu masih banyak yang takde. Redah jer apa yang ada. Hoho.


Yang menariknya raya kali ni, Alhamdulillah aku berjaya masak ketupat, kuah kacang, rendang ayam dan rendang daging sendiri. Muahahaha. Sampai sekarang rasa tak percaya weh. Hahaha. Statement orang tak pernah masak untuk raya la nih. 


Resepi semuanya aku cari dari internet. Ada yang dari forum Cari, ada yang dari MyR. Paling best ialah sambutan terhadap rendang daging aku. Anak-anak kemain suka. En Abah lagi la suka sebab ada limpa dengan paru. Malangnya rendang tu bertahan sehingga malam raya pertama aje. Sempat le family in law aku merasa. Sedih sebab family aku sendiri tak sempat merasa.


Basi weh rendang aku. Waaaa. Semuanya dek kerana tengahari raya pertama tu semua orang excited nak gi balik kampung En Abah lalu masing-masing terlupa nak simpan rendang tu secara proper. Main tinggal gitu je sampai ke malam. Memang basi le kan. Huhuhu.


Ok cukup-cukuplah pasal raya. Aku ingat nak buat test BSP tu tapi takut nak tengok resultnya sebab aku tak ready. Hehe. Biasalah kalo raya tu makan sah-sah le ikut sedap tekak je kan. Takde maknanya nak kontrol sangat. So aku sangat le takut nak pi buat test tu. Tapi nak tak nak kena buat jugak la kan. Huhu.


As for anak-anak, nampaknya diorang dah makin ok nak ke taska. Maybe sebab bila dah kat Shah Alam ni kitorang laki bini takde la pujuk manja-manja sangat diorang kalau diorang takmo gi taska ke apa. Nak tak nak diorang kena gi jugak. So I guess diorang dah pasrah la kot hahahaha.


Tapi now aku risau tengok Imran ni. Malam tadi dia tergaru-garu satu badan. Dari malam sampai ke pagi. Mula-mula aku ingat dia kena gigit nyamuk ke apa. Pastu bila belek betul-betul jari dengan badan dia rupanya naik macam biji-biji halus. Penuh jari-jari dia dengan benda tu. macam ruam pun ye. So aku bagi la ubat allergy dia (Adezio) baru la hilang gatal-gatal tu.


Tak tau apa sebab dia kena macam tu. First time naik biji-biji satu badan ni. Biasanya merah-merah kat muka dengan mata je. Tu masa zaman dia bawah 2 tahun la, masa dia still sensitif sangat dengan susu lembu.


Karang nak bawak Imran ni ke klinik. Pastu nak tanya pulak kat taska apa menu diorang dua tiga hari ni. Pastu compare dengan apa yang aku bagi makan. Rasanya aku takde pulak bagi benda yang buat dia gatal-gatal. Nak kata allergy kat kacang, hari tu kemain banyak dia makan kuah kacang, nampak ok je. Seafood memang aku tak bagi kat dia sebab bila tengok En Abah makan seafood je mesti bersin-bersin tak hengat. So takut Imran pun gitu maka aku pun tak bagi la dia makan. Dia sendiri pun tak makan seafood kecuali ikan la.


Ok lah. Nak gi klinik sat. Tata!



Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!