Tuesday, November 11

Budi Bahasa Budaya Kita

P/S: Adeh Opie... pape hal pon tag ko nanti lah aku buat ye. Rupaku buruks pagi ni. Hahaha.

Semalam mama keluar ofis awal. Pukul 3 petang. Sebabnya mama pi post office untuk dapatkan rebate road tax tu. Then cadang nak pi Tabung Haji untuk buka akaun Irma and tambah duit kat akaun Imran.

Sampai di post office, mesin yang keluarkan tiket nombor tu rosak la pulak. So kena la beratur panjang2 macam dulu2. Mula2 abah pi tanya kat satu kaunter ni, orang tu suruh beratur. So kami yang tak tau apa2 ni pun pi la beratur.

Sampai turn mama, orang yang jaga kaunter tu minta mama bagi IC dan borang.

Mama: Heh? Borang? Kena isi borang ke? Tak tau pun?

Orang kaunter: (Muka yang ala-ala nyampah mama nak tengok) Kena isi borang dulu la. Mana borangnya?

Mama panggil abah.

Abah: Oh. Kena isi borang ke? Borang mana?

Orang kaunter: Iye la. Bagi borangnya dulu. Tengok orang lain tu semuaaaaaa isi borang. Penat-penat diorang isi borang. (Dengan intonasi yang menyakitkan hati)

Mama: (Amik dokumen dan IC) Lain kali cakaplah elok2 sikit, tak boleh ke?

Mama dan abah blah. Hish. Panasnya hati kami. Tak boleh ke cakap lemah lembut. Dia ingat dia cakap dengan adik dia ke? Tak boleh ke dia kata, minta maaf puan, tapi puan kena isi borang dulu. Takpe, nanti puan isi borang. Kemudian datang balik terus ke kaunter ni. Tak payah beratur.

Ni tidak. Tak pasal2 mama kena beratur panjang semula semata-mata kerana sehelai borang yang cuma minta nama, no IC, no plet kereta. Huh! Tapi tobat la kami nak beratur kat tempat pompuan tadi tu. Cukup menyakitkan hati.

Apa lah diorang ni. Dah la imej orang gomen ni dah buruk. Sepatutnya generasi baru yang bekerja kat gomen ni cubalah ubah persepsi orang dengan beri layanan yang baik kat customer. Customer ok? Bukannya adik hang!

Kalau yang jaga kaunter tu ala ala makcik, mama masih boleh terima laa perangai gitu sebab kebanyakan makcik2 yang keje gomen ni memang macam tu perangainya. Ni tidak. Masih muda lagi. Tapi mulut macam hapa. Tak reti nak bersopan santun langsung.

Mama bukan nak kondem orang gomen. Mama sendiri kerja gomen. Tapi kalau mama la kan, mama hormat semua orang tak kira tua muda. Unless orang tu tak hormat mama la. Memang nak kena laser macam budak kaunter pos tu.

Tak boleh ke berbudi bahasa sikit?

Sesia je kerajaan laung-laungkan 'Budi Bahasa Budaya Kita' tapi orang yang kerja kerajaan sendiri tak mau ikut.

Ada ka patut??
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Google+ Followers

Many Thanks!