Last Saturday entah angin kus-kus mana yang menyinggah sampai En Abah pun naik heran, saya cakap kat dia hari ni (Sabtu) saya nak masak.
Hah amik ko. Punyalah dah lama bercuti dari menjenguk dapur kan.
Konon nak masak simple-simple aje lah. Masak lemak atau asam rebus jadi lah kan. Kesian kat laki mak tak lunch lagi masa tu walaupun masih kekenyangan makan nasi lemak masa breakfast.
Punggah punya punggah, takde benda la pulak dalam freezer. Nak ajak En Abah ke kedai, awal-awal lagi dia dah sound dia tak koser nak keluar rumah hari tu. Nak lepak depan TV je kekdahnya.
Aiseh. Takkan nak makan nasi dengan telur je kot. Sungguh bosan.
Lepas tu baru la idea mari. Jom kita try buat sambal gesek. Try ok. First time buat. Sempat le tanya En Google.
Gila sempoi ah nak buat sambal gesek ni kan.
Takat ikan bilis, cili api dengan bawang merah. Tumbuk-tumbuk maka siap. Makan pulak dengan nasi panas dengan telur mata. Pergh. Terbaek wok!
Pic from here |
Kalau ikut resepi katanya guna ikan bilis mentah je. Ai takut ai takleh telan maka ai goreng sekejap la ikan bilis tu sebelum menggesek dengan bahan lain.
Tapi kalau ikut version orang N9, harus letak air limau. Ini versi Jawa katanya. Ah belasah sajalah labu. Lenkali kita try tambah air limau ok.
Malam tu kami ke kampung saya nunnn jauh kat Klang Lama tu. Mak Jah saya buat sambal belacan tumis. First time makan nih. Bahan-bahannya lebih kurang macam sambal gesek tu. Cuma bahan tambahannya ada belacan. Tumbuk-tumbuk. Pastu panaskan minyak, tumis. Pastu tambah pulak air asam sikit. Biar sampai garing. Fuh. Memang best! Makan pulak dengan jeruk limau yang dihiris nipis-nipis, tambah bawang dengan cili api potong. Mak ai!!! En Abah makan bertambah weh. Tak pandang dah lauk lain.
Malam tu selamat lah En Abah dok terbersin-bersin macam nak tercabut hidung gara-gara makan belacan :)
6 comments:
kecur liur membygkan rasa dia.
tapi si kecik xleh la mkn...
Arwah ayah saya terer buat sambal ikan bilis mentah ni. Sedaaaaap. Tapi resepi arwah ayah letak asam belimbing buluh. Rindu kat ayah. Esok nak buat lah, walaupun takde belimbing, ikut resepi asam limau tu pun ok kot.
macam sedap je rasa sambal gesek tu...tak pernah cuba..nanti lehlah letak resipi lengkap..
sedap tu. lapar lak rasanya
isabelle,
i buat hari tu tak tau la menepati piawaian sebenar ke tak hehe. tapi kalau hubby leh telan maknanya lulus la tu :)
MAIA,
haah ada gak baca resepi guna belimbing buluh tu. yang penting ada rasa masam kut. ada gak yang guna cuka.
suri solehah,
resepi dia gitu aje. bahannya semua sesedap rasa.
ikan bilis mentah (saya goreng sekejap), cili api (saya guna yang jenis tak berapa pedas), bawang merah. satukan dan tumbuk. siap.
kalau suka boleh letak garam sikit. saya goreng ikan bilis tu so kalau letak garam kang masin sangat pulak.
ada orang letak asam limau, atau macam MAIA cakap, letak asam belimbing buluh. pergh. sodap!
dilazfamily,
sedap!! boleh betambah nasi dibuatnya. hehe.
Post a Comment